Kurkikauppa toimii

Moni onkin varmaan miettinyt mitä kuuluu Uuskaupalle...
Syksyllä 2017 oli suunnitelmissa aloittaa joukkorahoituskampanja uudenlaisen ruokakaupan pilotoinnille Tampereen seudulla. Rahoitusvalmiutta hioessamme, tulimme siihen tulokseen, että onnistuneen rahoituskampanjaan toteuttamiseen tarvitaan paljon nykyistä enemmän muskeleita ja resursseja. Vuosikymmen tai pari sitten olisimme varmasti painaneet eteenpäin nuoruuden tarmolla ja sinisilmäisyydellä, mutta nyt päädyimme siirtämään rahoituskampanjaa tulevaisuuteen, sellaiseen  hetkeen kun sitä on kantamassa sopiva määrä ihmisiä.

 

Ruokayhteisöideassa on kuitenkin mielestämme niin paljon potentiaalia, että päädyimme toteuttamaan 10 ruokakunnan voimin Vesilahdella pienimuotoisen kokeilun, pilottien pilotin.

Toiminnan perusta on yhdessä kannettu vastuu

Ensimmäinen kuorma otetaan vastaan yhdessä.
Ensimmäinen kuorma otetaan vastaan yhdessä.

Kurkikaupaksi kutsumallamme Uuskaupan sisarella on hyvin tarvelähtöinen tausta. Vesilahdella tavallisen ruokakaupan luomuruokavalikoima supistui huomattavasti kun paikallinen S-market muuttui Saleksi. Tämä muutos motivoi Kurjen ekolylässä asuvia perheitä ehdottamaan Uusruukille, josko lähtisimme heidän kanssaan kokeilemaan yhteisöllistä ruokakauppaa Vesilahdelle. 

 

Kurkikaupan toiminnan perusta on yhdessä kannettu vastuu kaupan toiminnasta. Osuuskunta Uusruukki lähti toimintaan mukaan juridiseksi toimijaksi kun Kurkikauppaa perustamaan ilmoittautui 10 taloutta, osa näistä on Kurjen ekokylästä, osa Vesilahdelta ja kaksi perhettä kauempaa. 


Uusruukki sai ekokylästä tarkoitusta varten pienen varastotilan vuokralle edullisesti ja mukana olevasta porukasta löytyi talkoohenkeä varastohyllyjen rakentamiseen. Ainoa tarvittu aloitusinvestointi oli pieni rahasumma puskurivaraston perustamiseksi.  100 euroa per talous riitti tähän. 

Tällaisen pienen kauppakokeilun etuna onkin riskittömyys, rahaa ei ole sitoutuneena hankkeeseen käytännössä olleenkaan. Myöskään tilausjärjestelmään ei ole investoitu, vaan tilaukset tehdään pilvessä olevaan taulukkoon sovituun päivämäärään mennessä. Tämän tilaustaulukon pohjalta osuuskunnan palkkalistoilla oleva ”kauppias” tekee tilauksen luomutukusta, laskuttaa tilaajilta tilaukset ja hoitaa muun käytännön työn siihen hetkeen kun kuorma saapuu Vesilahdelle. Kurkikaupan väki maksaa ruuastaan tukkuhinnan, johon on lisätty rahti ja arvonlisävero sekä pienen yhdessä sovitun lisäsumman juoksevien kulujen (lähinnä varaston vuokran ja palkatun henkilön palkkan) kattamiseksi. Tämä lisäsumma on ollut nyt noin 10% luokkaa ostosten summasta. Saapuvan kuorman jako on toistaiseksi hoidettu talkoilla kuorman saavuttua. Suurin osa tuotteista lähtee koteihin ennakkotilausten perusteella, mutta osa kuormasta jää varastoon omaksi Kurkikaupan ”pikkupuodiksi”, josta voimme tilausten välillä käydä tekemässä täydennystostoksia koteihimme.

Tässä vaiheessa Kurkikaupan tavarantoimittajan on hollantilainen luomutukku, siitä syystä että saamme heiltä erittäin kattavan valikoiman tuoretuotteista, juustoihin, jugurtteihin ja kuivaelintarvikkeisiin. Tällä hetkellä mietinnässä on mitä paikallisia tuotteita otamme valikoimaan ja millä aikavälillä. Tässä tulemmekin yhteen kaupan pienuuden aiheuttamaan hankalaan puoleen. Kun tilaajia on niin vähän, on toimittajien määrä pakko pitää kustannus -ja resurssisyistä pienenä. Täyden mittakaavan yhteisöruokakaupassa voidaankin käyttää hajaututempaa hankintapohjaa.

 

Kolmen kuukauden kokeilun pohjalta uskallamme kertoa teille tästä pilotista ja jopa kutsua muutaman ruokakunnan lisää mukaan Vesilahden kokeiluun. Kunhan tässä pääsemme paremmin vauhtiin ja saamme toimintatapoja hiottua eteenpäin, uskon että voimme edetä seuraavaan kokoluokkaan ja avata yhteisöllisen ruokakaupan, Uuskaupan muuallekin, vaikka sinne Tampereelle.

 

Jos haluat kuulla lisää, laita viestiä osoitteeseen info(at)uusruukki.com

Write a comment

Comments: 0

Kerro meistä kaverille!

Klikkaa alla olevaa linkkiä ja vinkkaa meistä kavereillesi.

Pistetään sana kiertämään!

OSUUSKUNTA UUSRUUKKI
Y-tunnus 2802916-3

info@uusruukki.com

Ruisvainiontie 24, 37470 Vesilahti

050 432 9530 

Seuraa Facebookissa!

Seuraa Instagramissa @uusruukki